6.6.2019

Kun kani menetti takkinsa..


Varoitus!!

 Tässä tekstissä on kuvia nyljetystä kanista (huom! ei verta) jos tämä pelottaa, jätä teksti väliin.



Kuten kerroin aiemmin, kun haimme Viiman kotiin, saimme samalla mukaan kasvattajalta ostamani ruokakanin.
Kävimme eilen rautakaupasta ostamassa oksasakset jotka ovat luiden katkomiseen oikein mainiot välieet :). Fiskarsin oksasakset lupaavat leikata 2,2cm halkaisijaltaan olevia oksia, joten pitäisi kanin/marsun selkärankojen tai kanansiipien mennä helposti poikki.

Kanin (tai lihan yleensä) pilkkominen on minulle tuttua, joten sinänsä se ei pelottanut.

Koskaan en ole nylkenyt mitään eläintä.
 Vaikka yksi suurista haaveista olisi päästä nylkemään vaikka peura tms. Ja oppia myös käsittelemään se talja. En oikeastaan edes tiedä miksi haluaisin, ehkä se liittyy siihen ideologiaan, että jos eläin tapetaaan, siitä on käytettävä kaikki mikä voidaan hyödyntää, ei vain lihat.

Otin kanin eilen sulamaan ja luulin että pääsisin jo illalla pilkkomaan sitä, muta ei.. Kani oli vielä ihan jäässä :O . Ilmeisesti turkki eristää sen verran hyvin, ettei tämä sula ihan kovin nopeasti. No, tänä aamuna sitten käytiin hommiin:

Kani sulatettuna.
Kani oli siis saatu sulatettua ja sitten miettimään miten parhaiten saisi kanin nyljettyä? Ihan ensin katkaisin kanilta korvat ja hännän. Terävällä veitsellä tein mahaan viillon, samaan tapaan kuin aukaisin mahan, mutta pidin huolen että nyt menee vain nahka rikki, ja onnistuin, vatsa ja lihakset pysyivät ehjinä.
Aloin vetää nahkaa irti lihaksista, tähän sai käyttää yllättävän paljon voimaa. Pää oli ehdottomasti hankalin, jalat lähtivät paljon oletettua helpommin. Nyt on siis kani ilman takkia:



Anteeksi hieman epätarkka kuva, mutta tässä vaiheessa kun kädet olivat likaiset ja työ kesken, ei kuvanlaatu ollut se tärkein asia 😁. 
Tämän jälkeen avasin kanin mahan, suolet päätyivät roskiin. Sydän, maksa ja munuaiset sen sijaan päätyivät pussitettavaksi ja Viiman syötäväksi. Kani ja kuten minkä tahansa eläimen sisäelimet haisevat pahalta, eli varaudu tähän kun avaat jotain ruokaeläintä. Haju ei ole mitenkään superkamala, mutta ei hyväkään, verrataan nyt vaikka siihen, että jos selviydyt lapsen vaipan vaihdosta, selviät varmasti myös kanin sisälmyksien käsittelystä 😂.

Kun sain sisäelimet pois kanin sisältä, huuhdoin ruhon veren jäämistä ja karvoista ja toin leikkuulaudalle takaisin.
Seuraavaksi varsinaisen paloittelun kimppuun siis. Se kävi melko helposti, jos olet joskus paloitellut kokonaista broileria, periaate tässä on aika sama. 

Eli nivelien kohdalta kannattaa leikata, jotta sakset saa nivelien väliin, eikä leikkaa luihin teräviä päitä jotka voisivat syödessä satuttaa frettiä. Tämä onnistuikin yhden pieleenmenneen jalan jälkeen jo oikein hyvin. Selkärangan katkoin oksasaksilla n. 5cm pätkiin. Näihin tietysti tuli mukaan kylkiluut ja -lihat. 



Tältä näyttää siis kani paloiteltuna:
maksa ja munuaiset tuolla erikseen leikkuulaudalla, lihaisat luut kulhossa, sydän unohtui lihojen sekaan tuonne kulhoon :D

Laitoin lihat pussiin niin, että aina yksi selkäranganpala ja pala maksaa/munuainen yhteen pussin. Yhteensä 10 tai 11 annospussia tuosta kanista tuli.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti