25.9.2019

Talvi(turkki) tulee

Tässä muutama päivä sitten kyselin muilta frettiharrastajilta, että miksi meidän Viimalta alkaa hävitä kasvoista kuvio :O. Arvelin itsekin tämän liittyvän talviturkkiin ja sen tuomiin karvan muutoksiin.
Muutamat kuvat lähetin heille katsottavaksi ja sainkin vahvistuksen epäilyilleni, talvi(turkki) se vai tekee tuloaan :)

Tuo ylempi kuva on elokuulta ja nyt tämä ->
Kuva on viime viikon loppupuolelta, eli syyskuun puolivälistä.
Maski tuosta silmien välistä on melkein kadonnut kokonaan :D.

Hassua miten suuri tuo ero on jo, vaikka varsinaisesti viima ei ole vielä pudottanut karvojaan lainkaan, ainakaan lattioilla tai sohvilla ei karvoja näy.
Meillä on kotona lattiat aika viileitä, luulen että tämä voi myös vaikuttaa tuohon, että Viima on alkanut kasvattaa talviturkki näin "aikaisin". Keittiö jossa Viima majailee on myös asunnon viilein huone, lämpötila usein aamuisin n. 18 asteen paikkeilla.
Viileydestä sinänsähän ei fretille ole haittaa, ne pärjäävät kyllä kunhan saavat vedottoman lämpimän nukkumapaikan :).

Viime muutama viikko sitten kirjoitin että Viima vähän temppuilee kanansiipien kanssa, ei enää :D. Päätin kokeilla sitä, että pilkon siivet pienemmiksi, ison kanansiiven (olkavarrellinen) laitoin kolmeen osaan. Ja kas... Seuraavaan iltaan mennessä kaikki oli hävinnyt :)

Tämä kokeilu tuolla kissanruoalla oli surkean epäonnistunut... Neljä tai viisi palaa koetin sulatettuna tarjota Viimalle, yhteenkään se ei edes koskenut, nuoli vain sulavat liemet kupin pohjalta.. Ja koska hoitokoirakin lähti jo omaan kotiin, nuo päätyivät roskiin :D. Nämä olisivat vain olleet matkaruokina niin käteviä, kun kuitenkin sisältävät yli 90% lihaa, mutta se on sitten matkoillekin keksittävä pakaste- tai kuivattuja ruokajuttuja :).

Vimma söi aika hurjia määriä ihan syyskuun alkuun asti, yksi esimerkkipäivä voisi olla vaikka seuraavanlainen:
aamu: 2-3 kanapullaa
päivä: hiiri
ilta: 2-3 kanankaulaa

Sitten Viima vain yhtäkkiä "lopetti" syömisen, ei siis lopettanut mutta siltä se tuntui, kun määrä tipahti puoleen tuosta :D. olihan viima siinä vaiheessa jo 5kk:tta, joten ensimmäisenä epäilen sen vain olevan sitä, että Viiman kasvu on nyt loppumassa tai ainakin vahvasti hidastumassa. Kasvattajakin tämän vahvisti kun asiasta kysyin, että näin taitaa olla. Nykyisin viima saakin sitten ruokaa kaksi kertaa päivässä ja määrät ovat about tätä luokkaa:
Aamu: kanapulla ja kivipiira
ilta: 2 kanankaulaa

Joskus tuntuu, että kyselen ihan hölmöjä kysymyksiä kasvattajalta tai muilta frettiharrastajilta, ja ehkä se näin onkin. Itse silti ajattelen, että on parempi kysyä, kuin jäädä epätietoisena miettimään ja huolehtimaan. Varsinkin kun kyseessä on lemmikki josta itselläni ei ole aikaisempaa kokemusta, joten kaikki nämä asiat tulevat eteen ensimmäistä kertaa.
 Koiran kohdalla olisi oma varmuuteni paljon isompi, että tiedän miten milloinkin toimia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti