26.10.2019

Kanin nahan käsittely ja parkitseminen

Aiemmin kun ostin kanin ja paloittelin sen Viimalle, kanin turkki meni roskiin.
Nyt kun haimme uuden kanin, päätin että koetan käsitellä nahan, ja katson saisiko siitä esim. Lelun Viimalle, tai jotain muuta hyödyllistä. Tuntuu kurjalta heittää hyvä turkki hukkaan, jos sen voisi hyödyntää.
Mitään  aiempaa kokemusta minulla ei siis taljan/nahan käsittelystä ole. Aloin etsiä tietoa netistä ja muutamasta fb-ryhmästä. Fb-ryhmissä ei oikein oltu halukkaita neuvomaan, mutta netistä löytyi hieman googlailemalla melko hyvin tietoa.

Tässä yksi linkki jota itse olen käyttänyt pohjana.
Näädälle leluksi tuleva nakha voisi toki olla täysin käsittelemätöntä, ja se olisi turvallisinta toki. Mutta tuossa ohjeessa parkkaukseen käytetään vain kolmea ainesosaa, eli kananmunaa, ruokaöljyä ja mäntysuopaa. Tätä parkkausta uskalsi kokeilla, koska on melko"luomua" ja fretti ei kuitenkan leiki lelulla valvomatta, joten jos Viima alkaisi oikein tosissaan nahkaa popsia, se on helppo ottaa pois. Joissain nahan parkkausohjeissa kun parkkiaineeseen sekoitettiin mm. Lasinpesunestettä ja muita kemikaaleja:O näitä en ikipäivänä laittaisi nahkaan joka tarkoitettu fretin tai muun eläimen leluksi.

Mainittakoot tähän vielä, että kanin nahan voisi toki antaa hyvin eläimelle leluksi niinkin, että se on vain nyljetty ja tämän jälkeen kuivattu.
Näin isoa vaivaa ei siis todellakaan tarvitse nähdä, jos haluaa hyödyntää kanin nakhaa frettinsä/kissansa/koiransa leluna :)

Aluksi nahasta siis irrotetaan suurimmat kalvot ja mitä helposti irti saadaan


 sitten suolaa päälle sellainen hyvä kerros, itse laitoin noin 0,5cm kerroksen.
Turkki sai olla suolassa n. 5vrk:tta.




Viiden vuorokauden suolaus takana

Nahan kuivuttua ja suolan vaikutettu noin viikon, on aika ravistella ylimääräisen suolat pois, pestä ja liottaa nahka pehmeäksi.
















Kaniturkis, suolauksen jälkeen liotettuna ja pestynä


Pesun jälkeen alkoi sitten se armoton nyhtäminen ja kalvojen työntely, vetäminen :D tässä saa tosiaan käyttää sormivoimaa, aikaa ja kärsivällisyyttä.

Kalvojen iroittaminen on todella, siis todella työlästä. Tähän pieneen kanin nahkaan, minulla itselläni meni aikaa noin tunti, hieman reilukin.
Toki, on huomioitava, että teen tätä ekaa kertaa, eikä tekniikat ole hallussa, enkä omista oikeanlaisia työvälineitä vaan kaikki tehdään soveltaen sillä mitä kotoa nyt sattuu löytymään.

Kalvojen iroittaminen on senkin takia hyvin haastavaa, että kalvot ovat todella tiukassa ja kanin nahka on hyvin ohutta (verrattuna esim. Hirveen, peuraan tai lampaaseen) ja saa olla koko ajan erityisen varovainen, ettei kalvoja irroittaessaan vedä niin, että koko nahka repeää.. Itse sain onneksi vain yhden (!) pienen reiän aikaan, ja sekin onneksi on aivan nahan reunassa, kohdan voi siis myöhemmin leikata pois.

Kun kalvot on lopulta irti kovan työn ja tuskaan jälkeen, seuraavaksi kuivaus turkis puolelta hiustenkuivaajalla. Samalla on tosin tärkeää pitää huolta, ettei nahkapuoli kuivu liikaa ja mene koppuraksi. Jos karvat jättää märäksi, voi turkki alkaa irrota nahasta.

Tämän jälkeen tein parkkiaineen.
Eli ensin kananmunasta ja öljystä seos, aivan kuin tekisit majoneesia :P Siihen lopuksi noin teelusikallinen -kaksi mäntysuopaa.
Tämä seos hierotaan hyvin nahkaan ja mitä kauemmin nahkaa jaksaa työstää ja parkkia hieroa nahkaa, sitä parempi ja pehmeäpi nahasta lopulta tulee. Tämän jälkeen parkkiaine saa vaikuttaa noin viikon. Jonka jälkeen uudelleen parkkiainetta nahkaan ja sitten aloitetaan lopullinen pehmitys.

Hauskaa tämä kokeilu on ollut ja on edelleen. Mikäli tästä nahasta tulee edes suunnilleen toimiva turkis, niin varmasti kokeilen tehdä jotain kanin nahoista jatkossakin. On tosin sanottava, että näin ensikertalaiselle ainakin tälläisssä on hurjasti hommaa, eikä tässä kylläl "palkoille" pääse työmäärään, aikaan, turhautumiseen ja vaivaan verrattuna :D.
Odotukseni tosin tästä eivät muuta olletkaan, kuin oppia jotain uutta <3

Itse olen nyt siinä vaiheessa, että parkkiaine on torstaina laitettu nahkaan ja se saa nyt ensi viikon loppupuolelle asti vaikuttaa, sitten alkaa nahan varsinainen pehmitys. Tästäkin tulossa vielä tekstiä ja kuvia.

Jos olet siis harkitsemassa sitä, että koetat itse parkita kanin nahkoja.
Älä ala.. Kauhee homma :D

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti