17.3.2019

Kahden minuutin käytösrangaistus


Fretit eivät todellakaan ole "valmiita" kun ne tulevat kasvattajalta uuteen kotiin. Uudessa kodissa joudutaan vielä opettelemaan rutkasti sitä, mitä saa ja ei saa tehdä, saako käsiä purra ja saiko siitä villasukasta ottaa kiinni kun omistajan jalka on sen sisällä vai ei :D. Samaan tapaan kuin uuden kissan- tai koiranpennun kanssa. Voi siis tulla tilanteita, että fretin leikki on rauhoitettava jos se menee liian rajuksi tai frettiä pitää rangaista jos se esim. puree toistvasti.
Frettiä voi kieltää esim. Sähähtämällä "ssshhh" ja sanomalla perään "Ei" mutta jos nämä eivät auta tai varsinkin jos meno jatkuu yhtä riehakkaana tai pureminen yhtä kovana, päätyy fretti jäähyboxiin.

Jos fretti siis esim. puree kunnolla kädestä/jalasta joutuu se välittömästi puremien jälkeen 1-2 minuutin ajaksi jäähyboxiin. jäähyboxiin ei laiteta mitään. Ei petiä, ei edes pyyhettä, ei leluja, ei mitään.
Tämä siksi, että jäähyboxi olisi mahdollisimman tylsä ja kurja paikka, ja fretti tajuaa pian yhdistää sen, että kun se tekee väärin, se joutuu tyhmään paikkaan jossa ei voi tehdä mitään.  Kun taas, jos ei pure, saa olla ihmisten seurassa ja saa rapsutuksia, herkkuja ja leikkiä.

Tästäkin tuntuu olevan harrastajien keskuudessa niin monta toimintatapaa kuin ihmistäkin, osa käyttää jäähyboxina erillistä boxia, osa eläimen omaa kuljetuskäytössä olevaa boxia ja osa jopa häkkiä jäähypaikkana. 

Jäähyihin ei omasta mielestäni kannata käyttää samaa boxia missä eläintä kuljetetaan esim. Eläinlääkäriin tai frettitapaamisiin/näyttelyihin jotta boxiin menosta ei tulisi epämiellyttävää yheyttä fretin mielessä. 
Me halusimme tehdä linjauksen että kuljetusboxi ja jäähyboxi ovat kaksi eri asiaa.


Tuo punavalkoinen tavallinen kuljetusboxi on avomieheni kissan peruja ja se tulee nyt fretille käyttöön kuljetukseen.
Tuo metallinen "häkkiversio" on myös kissan kuljetuslaatikko, ja aikanaan ostettu pienen pinnavälin takia rottien ns. sairashäkiksi, jos joutui eristämään jonkun yksilön laumasta esim. kipeän jalan takia ja rajoittamaan sen liikkumista, tästä tulee siis jäähyboxi fretille.


Lueskeltuani kasvattajien sivuja ja blogeissakin tästä taidettiin muutamassa mainita, nimittäin siitä että ainakin pienemmät tyttöfretit voivat tulla luovutusiässä tavallisen kuljetusboxi verkosta läpi helpostikin.

 

Ongelma ei ole käsittääkseni niin yleinen rakenteensa puolesta hieman isommilla urospennuilla, mutta.. Halusimme ottaa varman päälle. Verkkoa löytyi jostain omista kätköistä sopiva pala, jonka iltapuhteena askartelin kiinni boxiin. Ei tuo kaunis ole, mutta pentu pysyy toivon mukaan tämän avulla boxin sisäpuolella :D. Ja melko nopeasti pennun kasvaessa saa tuon verkon varmasti poistaa.

Miten muuten frettiä voi rangaista?
Itseasiassa, tässä on aihe josta oon myönnettävä että asiasta on otettava vielä lisää selvää. Tuo jäähy on lukemieni kommenttien ja blogien perustella kuitenkin ihan toimiva ratkaisu.
Sen toki tiedänkin, että frettiä ei saa, rangaista niskasta nostamalla, ikinä! Niskasta nostaen pitää voida tehdä esim. tarkistuksia eläimen vointiin kotona tai eläinlääkärissä tai suorittaa hoitotoimenpiteitä. Niskasta kiinni ptäminen ei saa olla fretille ikävä tai sellainen että mieltää sen rangaistukseksi.
Jostain blogista tai muualta netin syövereistä olen myös lukenut siitä, että jos fretti puree, varautuisi tilanteeseen esim. sitruunamehulla kastettulla vanupuikolla ja kun fretti puree esim. käteen, työntää vanupuikon fretin suuhun sinne käden ja suun väliin, jolloin fretti yhdistää pahan maun siihen puremiseen.
Tai sitten se että sivelee käsin esim. Chiliä.. Tästä olikin erään harrastajan kanssa puhetta.. :D siinä voi tosin käydä niin että fretin purressa se chili uppoaa enemmän sinun haavoihisi kuin fretin suuhun :D

Tämä on varmasti aihe, josta keskustelemme myös kun vierailemme kasvattajan luona :).
Ja kokeneemmat frettiharrastajan hoi, jos teillä on vinkkejä, niitä saa laittaa kommenttikenttään ;)

2 kommenttia:

  1. Anonyymi15.25

    Meidän näätä oli liian kesy tuohon niskasta nostamiseen hoitojen yhteydessä, loukkaantui ja kiljui vain. Nutriplus tahna on myös hyvä olla Olemassa toimenpiteitä ja palkitsemista varten ��

    VastaaPoista
  2. Anonyymi, Juu toki kaikkien frettien kohdalla toimii eri asiat. Jos hoitotoimet sujuu hyvin ilman niskasta pitämistä (tähän olisi tarkoitus pyrkiä) niin sehän olisi vain hyvä <3.
    Kiitos muistutuksesta tuon palkitsemisen ja tahnan tärkeydestä :)
    Me emme itse halua käyttää lainkaan nutriplus-tahnaa koska se on mallaspohjainen ja sisältää valtavat määrät sokeria joka ei kuulu fretin ruokavalioon. Meille tulikin tämän päiväisessä zooplussan paketissa pari tuubia lohitahnaa palkitsemiseen ja pikkunäädän hemmotteluun <3

    VastaaPoista