3.3.2019

Fretin tarvikkeet

Häkistä kirjoitinkin jo, se taitaa meillä olla ainoa isompi/kalliimpi hankinta mitä joudumme fretin kohdalla tekemään.  Toki pieniä hankintoja tulee useita, ja kertyy niistä sitä ostettavaa myös.
Meillä kun on aiemmin ollut kissa, osa tarvikkeista tulee siltä, kuten esim. Kuljetusboxi, nukkumapesä, yksi hiekkalaatikko, leluja jne.

 Hiekkalaatikoita joudumme ostamaan muutaman lisää, ainakin alkuvaiheen sisäsiisteysopetteluun. Juuri tästä sisäsiistysopetuksesta oli puhetta käydessämme frettikodissa vierailulla. He kertoivat että heillä oli alussa fretin tullessa 11 (kyllä, yksitoista, luit oikein) hiekkalaatikkoa ympäri asuntoa :D. Hiekkalaatikoiden määrä toki väheni heti kun pentu kasvoi ja oppi niitä käyttämään.
 Me emme ihan niin moneen ehkä lähde, jos homma vaan pienemmällä määrällä onnistuu mitenkään, mutta nyt olemassa olevan hiekkalaatikon lisäksi tarvitaan varmaan kuitenkin 4-5 lisää. Yhtenä vaihtoehtona on tämä:


Kuva: Tokmanni
Ihan alkuun olimme ajatelleet että pääsemme halvemmalla ja helpommalla kun ostamme fretille vessalaatikoksi niitä matalia (sängynalus)laatikoista mitä on hong kong:lla, biltemassa ja tokmannille yms. halpakaupoissa myynnsissä. Yllättävää kyllä, ne eivät olleet se halvin vaihtoehto, vaan oikeastaan järjestäen lähes puolet kalliimpia kuin oikeat kissanhiekkalaatikot. Tämä ajatus siis romukoppaan :D

Googlettelun tuloksena löysin nämä:
Näitä Tokmannin kissanpennun vessoja (n. 4€/kpl) löytyi kivemmissa väreissä kuin tylsät läpinäkyvät sängynaluslaatikot :D. Luultavasti päädymme näihin :). Mietin sitä, ovatko nämä liian pieniä vessalaatikoksi, kun fretti kasvaa? Naaraalla nämä varmasti menisivät, mutta entä aikuisella uroksella? No, se on asia joka huomataan varmasti käytännössä :D. Onneksi tuo meillä jo oleva Bellan vanha vessalaatikkoon on iso, eli yksi isompi vessa löytyyy jo valmiiksi.

Fretillä ei voi hiekkalaatikossa käyttää paakkuuntuvaa kissanhiekkaa, koska moni fretti saattaa kuljettaa ruokiaan vessalaatikkoon.. Ja jos fretti syö ruoan mukana paakkuntuvaa hiekkaa, suolitukoshan siitä olisi luultavasti seurauksena. Puupelletti taitaa olla se yleisin mitä monet freteillään käyttävät, niin myös me tulemme käyttämään.
Kunhan fretti oppii kunnolla laatikolle, oli ajatuksena tehdä sille tälläinen: Kissan pellettivessa-Diy Joko matalammalla reunalla tai sitten täytyy laatikoihin leikata kulkuaukot, tätä asiaa pitää vielä vähän miettiä ja pyöritellä miten se parhaiten onnistuu. Jos joku on omalle fretilleen tälläisen tehnyt, kuulisin mielelläni kokemuksia :) .

Muuten ostoslistalle on päätymässä mm: muutama leikkitunneli, kissanleluja, riipputunneli häkkiin, aktivointipallo, juomapullo, lelukeppejä ja tubifrett-lohitahnaa.
Myös tämä bilteman ilmanvaihto putki on yhtenä vaihtoehtona tunnelileikkeihin, hintaa on 16e/3m, ja halkaisijaltaan tuo suurempi koko on 12,7cm eli sellainen johon urosfretinkin pitäisi mahtua.

Näiden lisäksi täytyy ostaa vielä ruokakupit ja valjaat & flexi.
Monet näistä on sellaisia, jotka voisi jo nyt hankkia tai tilata, mutta.. Jotenkin emme vain uskalla, entä jos naaras ei tule kantavaksi, entä jos meille ei riitä pentua tänä keväänä? Luultavasti vasta siinä vaiheessa uskaltaa antaa itselleen luvan oikeasti ostaa jotain, kun saa kasvattajalta kuulla että pikkupetolauma on syntynyt :D.

Yksi ostoslistalla oleva asia on myös ns. playpen-aitaus tai koirien kevythäkki.
Tarvetta tulee olemaan "mummolamatkoilla" tai esim. mökille mennessä. Tätä ei nyt ihan ensimmäisenä tarvita, joten sen ostaminen varmasti siirtyy myöhempään syksyyn. Emme kuitenkaan uskalla ihan heti lähteä pennun kanssa reissaamaan, emme ainakaan ennen kuin pentu on oppinut edes _melko_ sisäsiistiksi :D
Tämä Kärkkäisellä myytävä versio olisi paitsi edullinen myös siitä hyvä, että tässä on korkeus 90cm, joten fretin ei pitäisi päästä tästä yli. Onhan tuossa nuo vaakapinnat, joita pitkin saattaa pystyä kiipeämään, joten juuri tämän mallin hankinnan järkevyys riippuu osittain myös fretin kiipeilyhalusta :D. Jos frettimme osoittautuu pieneksi apinaksi, lienee turvallisin valinta tilata "ihan oikea" playpen Nandinilta.

2 kommenttia:

  1. Täysin pitävän frettiaitauksen löytäminen voi kieltämättä olla haastavaa :D Meillä yksi neideistä tulee heittämällä yli Marshallin playpenistäkin, jos siinä ei ole kattomattoa. Toinen mitä tuossa Kärkkäisen aitauksessa kannattaa katsoa on pinnaväli. Isolla pojalla tuo 3,6cm voi vielä mennäkin, mutta etenkin pennun kanssa se voi olla liikaa. Tiedän meinaan pari naarasta, jotka ovat yli luovutusikäisinä tulleet läpi Marshallinkin aitauksen pinnoista, ja siinä pinnaväli on kuitenkin vain yksi tuuma, eli noin 2,5cm. Uroksilla tietty pää on usein selvästi leveämpi kuin tytöillä jo pentuna.

    Vessalaatikoissa mitä pienempi kynnys, yleensä sen parempi. Meillä on tosin jo luovutettu niiden suhteen ja siirrytty koiranpentujen pissa-alustoihin, kun yhdelle neideistä pienikin kynnys oli liikaa, ja loput eivät päässeet sopuun oliko hiekkalaatikko vessa vai kaivelua varten laitettu. Mutta jos ei halua ostaa miljoonaa laatikkoa, niitäkin voi käyttää osassa nurkkia.

    VastaaPoista
  2. Susanna, Ai kamala! Miten mä oon noin huonosti katsonut tuon Kärkkäisen tuotteen tietoja, en ollut lainkaan huomannut, että se pinnavälin on NOIN iso! Jestas :O hyvä että joku on valppaana kun mä en ole :D. No, noita playpen-vaihtoehtoja ehtii vielä miettiä, tai jos kohdalle vaikka sattuisi käytettynä myytävä :).

    Vessalaatikoilla meillä lähdetään yrittämään ja toivottavasti se vessakoulutus menee pikkuipanalle sitten kaaliin :D Mutta kunhan zooplussaan tilaus lähtee, menee tilaukseen myös yksi paketti niitä pissa-alustoja, ihan varalta ja sitten reissuja varten helpompaa.

    VastaaPoista