22.3.2019

Fretin ruokinnasta

Ensin alkuun hyvin tärkeä muistutus; fretit ovat lihansyöjiä, pelkästään 100% lihansyöjiä. Niille ei saa tarjota eism. maitotuotteita, viljaa tai kasviksia.
Fretti on eläin jolla ruokaa voi olla koko ajan tarjolla, ne syövät vain sen minkä tarvitsevat eikä enempää. Nuorilla kasvavilla freteillä usein onkin ruokaa tarjolla koko ajan, vanhemmat täysikasvuiset eläimet ruokitaan yleensä aamuin illoin.

Frettejä voi ruokkia joko raakaruoalla tai niille tarkoitetuilla nappuloilla, suomessa tätänykyä taitaa kaikki kasvattajat ruokkia raakaruoalla (osalla nappuloita tarjolla raakaruoan lisäksi). Myös harrastajista suurin osa nykyään raakaruokkia eläimiään.
 Itse en pidä nappuloita hyvänä vaihtoehtona koska frettien nappuloissa on lähes aina liian vähän rasvaa ja proteiinia sekä liikaa kasviperäisiä aineita. Frettin ruokavaliossa saa kasvisten osuus olla 2-3%, tämän ne saavat luonnossa yleensä esim. syödessän saaliseläimen (vaikkapa kani) jonka vatsalaukussa on kanin syömää kasviruokaa.
 Lisäksi fretin hampaat tarvitsevat luiden ja rustojen syöntiä jotta ne pysyvät kunnossa ja hammaskivi poissa. Tämä tärkeä hammastyöskentely jää pois nappuloita syövillä freteillä.

Tiedämme että tuleva pentumme syö kasvattajan luona raakaruokaa, jatkamme tietysti samaa kotona, näin ollen en käsittele tässä kirjoituksessa frettien nappularuokintaa tämän enempää.

Fretin ruoasta tulisi olla vähintään 35% proteiinia. Mutta pennuillla ja imettävillä naarailla proteiinin määrää voi kasvattaa tästäkin.
Fretti tarvitsee myös paljon rasvaa ruokavalioonsa (ainakin mikäli vertaa esim. kissaan tai koiraan), niiden normaaliin ruokavalioon kuuluu rasvaa vähintään 25-30%. Syksyllä kun fretti kerää painoa talven varalle ja talvella painon pitämiseksi voi rasvan osuus ruokavaliosta olla yksilöstä riippuen jopa 50-60% luokkaa. Usein eläinkaupoissa myydään ainakin broilerin ja lampaan rasvaa pakasteena.

Mitä lihaa fretti sitten syö?
Kaikenlaiset pieneläimet mitä se söisi luonnossakin, kuten esim: viiriäinen, tipu, rotta, hiiri, marsu, gerbiili, kani ja  niin edelleen. Broileri ja kalkkuna ovat myös hyviä fretin ruoan perustoja. Myös kalaa esim. lohta voi fretille antaa, mutta koska kala voi voimistaa fretin ominaistuoksu tai virtsan hajua, kannattaa kalaa antaa vain kerran tai kaksi viikossa. Kananmunaa tai viiriäisen munia (raakana) voi myös syöttää fretille n. kerran viikossa.
Sianlihaa ei kannata tarjota lainkaan tai ainakin harvoin sillä se rasittaa fretin munuaisia. Nautaa ja lammasta tai näiden sisäelimiä voi syöttää noin kerran viikossa, samasta syystä kuin sianlihan kanssa. Ne rasittavat munuaisia, koska niiden elimistö ei ole tottunut käsittelemään näiden isojen eläinten lihaa (ei fretti luonnossa lehmää pyydystä :D ).

Meillä, kuten niin monella frettiharrastajalla ruokavalion perusta tulee olemaan broileri ja kalkkunapainotteinen, näistä fretti tulee saamaan luullista lihaa (esim. siipiä/kauloja/selkärankoja), palalihaa ja LUUTONTA jauhelihaa. Sisäelimiä ja kalaa kuuluu myös ruokavalioon muutaman kerran viikossa. Tämän lisäksi tulemme tarjoamaan mahdollisimman vaihtelevasti erikokoisia kokonaisia eläimiä.
Liityinkin jo facebookissa ryhmään jossa myydään ruokaeläimiä - kaikkea jauhomadoista kaneihin.
Toivon että saan tämän ryhmän kautta ostettua kokonaiset ruokaeläimet ainakin hiukan eettisemmin. Monet raakaruokaa myyvät eläinkaupat tai eläinten raakaruokaan erikoistuneet firmat myyvät kyllä kokonaisia ruokaelämiä, mutta ne ovat lähes aina peräisin keskieuroopan tukuista. Itse emme halua tälläistä toimintaa kannatta, joten ainakin niin pitkälle kuin mahdollista nämä tulevat suomalaisilta kasvattajilta.

Me tulemme luultavasti tilaamaan suurimman osan ruoista Lempimuonasta, koska heillä on meille sopiva kotiinkuljetus. Ainoa haitta tässä on se, että meidän alueellamme kotiinkuljetuksia on vain kerran kuukaudedssa. Joten ruokien suhteen täytyy vähän osata varautua. Onneksi kuitenkin lähialueella on pari eläinkauppaan jotka myyvät raakaruokkia ja lähikaupostakin saa nykyään aika hyvin noita pakastejuttuja eläimille. Lempimuonasta ei tosin saa, tällähetkellä ainakaan mitään eläinten rasvoja. Ainoa paikka mistä itse löysin niiden kuuluvan valikoimaan oli Murren murkina; lampaan rasva ja broilerin rava. Tässä on vain meidän kannaltamme se ongelma, että lähimpäänkin Murren Murkinan myymälään on meiltä tunnin ajomatka. Mutta täytyy siis hamstrata niitä kerralla enemmän kun pääkaupunkiseudulle eksyy :)
Koska yhden fretin taloudessa emme hanki fretille omaa pakastinta, niin olemme ajatelleet toimia seuraavasti. Tilaamme aina kerralla yhden ison 10kg laatikon luullista lihaa (esim broilerinkauloja tai Broilerin siipiä) ja muut ruoat tilaamme pienemmissä määrissä, kuten: Broilerin sisäelinseos, Broilerin sydämet, Kanan kivipiirat, luuton Broilerin jauheliha, ja jauhettu lohi. Varmastikaan kaikkia näistä ei kerralla pakastimesta löydy, mutta niitä voi hieman vaidella jokaisella tilauskerralla.
Lisäksi minulla on tiedossa paikka, jos saa kanin lihaa, lihaisia luita ja sisäelinseosta. Jos saan jonkun muun frettiomistajan mukaan, kanin lihasta voisi tehdä kimppatilauksen joskus myöhemmin syksyllä.

Lisäravinteista:
Lisäravinteista omat tietoni eivät ole vielä kovin vahvat, tai lähinnä niiden määristä mitä annetaan esim. Viikossa ja miten sen suhteuttaa päivittäiseen ruokaan. Innostuttuani tutkimaan asiaa tässä blogin kirjoituksen välissä, tuloksena oli tämä:
  • "Valkosipuli mieluiten jauheena (tappaa loisia ja ehkäisee loistartunnoilta, parantaa ruuansulatusta, parantaa elimistön vastustuskykyä )
  • Vehnänalkioöljy (max 1ml x päivässä),
    auringonkukkaöljy (max. 3ml päivässä),
    pellavansiemenöljy (max. 2ml päivässä) (hyviä rasvahappojen lähteitä, ei kaikkia joka päivä )
  • Merilevä (½tl päivässä) (Hyvä mineraalien, kivennäisaineiden ja vitamiinien lähde )
  • Oluthiiva (1/4tl pvässä) (tärkeä B-vitamiinien lähde)
  • Maitohappobakteerit (pitää yllä elimistön hyvää bakteerikantaa, voidaan antaa säännöllisenä kerran viikossa tai päivittäin uuteen ruokaan totuteltaessa, lääkekuurin aikana tai ulosteen ollessa löysää )"
    Lainausmerkeissä olevat tekstit ovat Suomen frettiliiton sivuilta lainattua <- Klick


    Tuossa frettiliiton tekstissä olikin noita määräkin selitetty aika hyvin.
    Näiden lisäksi monessa lähteessä on mainittu hienoksi murskatut kananmunan kuoret, ne sisältävät paljon fosforia ja kalsiumia, mitkä ovat varsinkin nuorelle ja kasvavalle eläimelle tärkeitä. 
Miksikö mainitsin aiemmin juuri LUUTTOMAN jauhelihan ?
Luulliset jauhelihat tehdään eläinteollisuudessa niin, että ne jauhetaan pesukonetta muistuttavassa härvelissä, jolloin luut pirstoutuvat teräväsärmäisiksi palasiksi. Nämä palat voivat puhkoa fretin suolistoa, ja silloin  ei yleensä ole mitään tehtävissä jos eläinlääkärille ei päästä aivan välittömästi. Monet kyllä syöttävät fretille luullista jauhelihaa ilman ongelmia, mutta koska olen kuullut henkilökohtaisesti pariltakin frettiharrastajalta mitä luullinen liha on heidän freteilleen aiheuttanut, meillä päädyttiin jättämään luullinen jauheliha suosiolla kauppaan.

Jos luullinen jauheliha on ongelma fretille, miksi luullisten lihojen syöttäminen siten ei ole?
 Siksi, että kokonaisena annetussa broilerin kaulasssa tai hiiressä luut ovat ehjiä, ei teräviä paloja. Eläin itse pureskelee ja jauhaa luut syödessään jolloin ne eivät ole teräviä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti