17.4.2019

Fretti tulee, miten koti muuttuu?

Millaisia (sisustus)ratkaisuja täytyy tehdä kun fretti tulee kotiin?
Varmasti aika monenlaisia, ainakin jos ei ole aikaisemmin omistanut mitään lemmikkiä.
Meillä kun on ollut kissa ja useita koiria, niin meillä ei ole esim. mitään koriste-esineitä tai mitään särkyvää alle metrin korkeudella lattiasta 😁. Siihen meidän ei siis tarvitse tehdä muutosta tai siirrellä esim. tavaroita pois ulottuvilta.

Meillä on muutama asia mitä pitää tehdä:
*estää sohvan alle pääsy
*estää tv-tason alle pääsy ?
*estää makuuhuoneen lipaston alle pääsy
*estää lämminvesivaraajan alle pääsy
*akvaarion alta johdot suojaan
*opetella tavaroiden säilytys

Sohvan kanssa luultavasti koetamme keksiä ensin jotain väliaikaisratkaisua, koska sohvamme on sen verran matala, että fretti ei sinne luultavasti aikuisena mahdu koska on uros. Yhtenä vaihtoehtona on ottaa sohvasta jalat kokonaan pois, kuten olen joidenkin lukenut tehneen, tai sitten: tehdä näin .

TV-tason alusta on hankalampi, se on periaatteessa niin iso, ettei sitä tarvitsisi tukkia, sinne näkee helposti, sieltä saa lelut, ruokajemmat ja fretin tarvittaessa helposti pois. Tv-tason ja lattian väliin jää siis n. 10cm.
Mutta tv-tason alla on kaikki miehen tärkeät pleikkari/ tietokone/kaiutin ja muut johdot, vaikka fretit eivät ole yleensä kiinnostuneita johdoista, voisi niiden suojaaminen olla parempi idea, kuin aiheuttaa itselleen mielipahaa ja parisuhdekiistaa fretin tuhoamilla johdoilla 😁

Makuuhuoneessa on lipasto, jonka alle jää suunnilleen samanlainen rako kuin sohvan alle. Tämä lipasto on makuuhuoneessa sänkymme päädyn suuntaisesti, jolloin sen alle pääsee kun se ei ole seinää vasten.
Colapullo antaa mittakaavaa
Tässä on siis vaihtoehto kääntää lipasto seinää vasten, jolloin lipaston alle ei pääse. Mutta koska meillä ei ole yöpöytiä tai muitakaan pöytiä makuuhuoneessa, on tämä lipasto toimittanut yöpöydän virkaa, jolla esim. kännykät ovat yön ajan. Jos lipasto käännetään, pitäisi yöpöytäasiaan keksiä ratkaisu. Toinen vaihtoehto on pitää lipasto niin kuin se on nyt, ja tilkitä lipaston alle jäävä rako jollain. Ilmastointiteippi voisi toimia?  Täytyy miettiä asiaa.

Tämäkin pitänee tilkitä ->
Koiramme pentuaikanaan laajensi hieman makuuhuoneen lipaston käyttömukavuutta.
Kuten kuvasta näkyy.. Laatikkoon pääsee nykyään näppärästi myös takakautta 😏
Fretti livahtanee tästä heti sisään, jos sitä ei tukita.
Tämä lienee helppo korjata, pahvilla ja ilmastointiteipillä sisäpuolelta.
Huomatkaa myös kauniisti hampaanjäljillä koristeltu sängynpääty :P


Akvaariomme on olohuoneessa lecasoraharkoista tehdyn jalustan päällä. Lecasoraharkkojen välissä on n. 25-30cm raot, joihin fretti pääsee ja johon se myös saa mennä, sitä ei ole syytä rajoittaa.
Lecasoraharkkojen takana menee tv:n ja kaiuttimien johdot, jotka olisi hyvä saada vähän suojaa. Tämä asia onneksi on se helpoiten ratkaistava, luulisin että näille johdoille riitää, kun ne teippaa ilmastointiteipillä lattiaan kiinni siltä matkalta jolla ne olisivat fretin saatavilla akvaarion takana, muutoin ne mevät kirjahyllyn takana johon fretti ei mahdu.

Lämminvesivaraajan ja seinän väliin jää noin 5-7cm rako:

Eli tuohon kohtaan jossa seinän väri vaihtuu valkoisesta vaalean keltaiseen.
Ehkä joku lauta tai lista ja se kiinni vaikka silikonilla?
Tähän otetaan ehdottomasti vastaan vinkkejä kokeneemmalta frettien palvelusväeltä, jos teillä on ideoita mielessä :)
Tajusin myös, lukiessani tuota aiemmin linkkaamani you little thief:n postausta, että..
Meidän pitää ostaa uusi roskakori wc:n. Meillä on nimittäin tällä hetkellä avoin roskakori. Sille kävisi epäilemättä samoin, kuin mitä Iinu oli tehnyt. Eikun ostamaan poljinroskista siis :D




Emme ole mitään hurjia viherkasvien ystäviä, mutta muutama kappale niitä kotoa löytyy. Yksi on ison kukkapylvään päällä, se on onneksi tukeva ja painava (niin kukkaruukku kuin pylväs). Sitä pitkin fretti ei voi kiivetä, ja niin painava ettei fretti voi sitä päälleen kaataa.
Ongelmana ovat keittiön ikkunalaudadalla olevat kukat. Pentuna fretti tuskin pääsee mistään kiipeämään sinne ikkunalaudalle, mutta vanhempana se voi olla ongelma, luultavasti täytyy kukille ostaa roikkuvia amppeleita jos fretti osoittaa hortonomin elkeitä :D

Miehelläni on ollut tapana säilyttää avainnippuaan sohvamme leveällä käsinojalla, tähän tarvitaan varmaankin muutos. Meillä on eteisessä koukut ilmoitustaulun alapuolella, jossa minä säilytän avaimiani ja nyt on J:lläkin sen opettelu edessä, jos ei halua joka aamu etsiä avaimiaan eri paikasta minne pikkuvaras ne piilottaa :D

Vaikka koirien kanssa eläessä on tottunut siihen, ettei mitään särkyviä esineitä voi olla häntien ja kuonojen korkeudella, on meillä nyt edessä tämän osalta uusi myös uusi kausi. Koirien kanssa on voinut luottaa siihen, ettei niitä kiinnosta pätkääkään esim. ne auton avaimet, tai muut pikkuesineet mitä lojuu vähän siellä ja täällä kämpässä.
 Nyt näille pikkuesineille on löydettävä paikka, ettei ne joudu fretin piilottamaksi. Esim. juuri nyt tätä kirjoittaessa tv-tasolle on jäänyt lojumaan seuraavaa: kuumemittari, teippirulla, liimaputkilo, käynnykän kuulokkeet ja kaukosäädin.
Varmastikaan fretti ei kaikkia noista varasta tai tuhoa, tai ole välttämättä edes lainkaan kiinnostunut noista esineistä yhdestäkään.

! Mutta, on silti helpompi opetella itse siihen, että laittaa kaikki ne tavarat pois pennun ulottuvilta, kuin voivotella sitä, että joku esine meni rikki tai katosi !

Koska jos jotain katoaa tai tuhoutuu, ei se ole minusta eläimen vika, vaan omistaja ei ole toiminut niin, ettei sitä pääsisi tapahtumaan. Eläin ei kuitenkaan tuhoa ollakseen omistajalle ärsytävä, vaan esim. tylsistymisen takia, tai vain siksi että kiinnostava esine oli saatavilla.

2 kommenttia:

  1. Anonyymi15.36

    Poljinroskis-frettisi todennäköisesti tulee murtautumaan myös sinne.. :D ovat todella kovia kaivamaan, joten en suosittele pahvi-jesari korjausta mihinkään vaan esim. niitata vaneerin pala/jyrsijäverkkoa tms. Kiinni, meillä on kyllä kaikki teippiviritelmät tuhottu alta aikayksikön.. :D

    VastaaPoista
  2. Anonyymi, juu, olen kyllä monelta kuullut sitäkin, että oppivat seisomaan poljinroskiksen polkimen päällä ja hyppäämään sisään roskikseen sitten :D.. Ehkäpä se kannellinen roskis riittää meillä, koska fretti ei tule pääsemään wc-kylpyhuonetiloihin niin että ihmisiä ei ole mukana. Tarvittaessa on myös mahdollista ostaa hieman nykyistä Pienempi roskis, ja pitää se wc:n kaapissa oven takana :).

    Toivon että tuon laatikon taustapuolen kanssa se pahvi ja jesari-yhdistelmä toimisi, ainakin jos sen korjaa sisäpuolelta päin ja siihen päälle tulee vielä takaisin se laatikko, jolloin fretin ei ole kovin helppo päästä käsiksi korjattuun kohtaan. Katsotaan kuinka tämän kanssa käy. Jos viritys ei toimi Viiman kotiuduttua, laatikosto on onneksi helppo kääntää niin että tausta on seinää vasten

    VastaaPoista