25.2.2019

Häkki vai ei? Miten fretti meillä asuu?

Muutama sananen alkuu fretistä ja häkistä.
Fretti EI OLE häkkieläin.

 Sen on saatava olla vapaana asunnossa kuten kissa tai koira.
Ota tämä huomioon ennen kuin edes ajattelet fretin hankintaa!

Fretti ei voi viettää häkissä 20-22 tuntia vuorokaudessa, kuten vaikka hamsteri, marsu tai rotta.
Useimmilla fretinomistajilla onkin fretille jopa oma huone (tai esim. Vaatehuoneesta tai alkovista tehty pienempi "huone". Jos tähän ei ole mahdollisuutta häkki on ihan ok olemassa, kunhan fretti viettää paaaaljon enemmän aikaa vapaana kuin häkissä. Ja jos fretille sen häkin hankkii, siihen ei riitä pieni tavallinen jyrsijän/kaninhäkki.

Heti oli selvää, kun fretin hankinnasta oli päätetty, että meille fretille tulee häkki, ihan fretin oman turvallisuuden takia.
Asuntoa ei saada meillä tällä hetkellä sellaiseksi että fretti voisi olla valvomatta täysin vapaana. Myöskään oman huoneen järjestäminen ei kaksiossa oikein onnistu.
Yhtä selvää kuitenkin oli, että häkki tulisi olemaan fretin turvapaikka, EI suljettu selli. Häkki tulee siis olemaan aina auki kun olemme kotona ja fretti saa olla asunnossa vapaana aina kun olemme kotona ja hereillä.

Ottaessani kasvattajan yhtettä hän kyseli millaiseen ympäristöön fretti tulee. Kertoessani että fretti tulee elämään osan aikaa häkissä, kasvattaja kyseli useaan kertaan melko tiukkaan sävyyn, että olemmeko ottaneet huomioo, että kaikki yksilöt eivät ehkä sopeudu häkkiin ja voivat pahimmillaan stressata niin paljon että aiheutuu huonoa käytöstä.
Tässä kohtaa on sanottava, että kasvattajan kysely ja tiukkakin sävy asiassa ei yhtään haitannut, päinvastoin <3. Se kertoo vain siitä, että kasvattaja välittää eläimistään ja siitä mihin oloihin ne menevät. Tämäkin osaltaan vahvisti päätöstä, että valitsimme oikean kasvattajan :).

No, olimmeko me varautuneet?
Olemme :). Jos Häkki aiheuttaisi kohtuutonta stressiä tai muutoin tulisi ongelmia, meillä on mahdollisuus hankkia fretille "playpen" eli sellainen aitaus missä monesti pidetään eism. Koiranpentuja ja näin rajata fretille suurempi alue kuin häkki. Jos tämä ei riitä, olemme tarvittaessa valmiita muuttamaan makuuhuoneen sellaiseksi että se on fretille turvallinen tila olla aina vapaana. Mutta haluaisimme mielellään pitää makuuhuoneen itsellämme, joten häkin kanssa ainakin koetetaan aluksi. Uskon ja toivon, ettei se tuota vaikeuksia kun fretti tosiaan tulee olemaan aina vapaana kun olemme paikalla.

Häkki löytyi Facebook-ryhmästä jossa myydään jyrsijöiden tarvikkeita. Bongasin perfect maxi-häkin hintaan 50e. Kävi tuuri, koska olin toisena jonossa ja sain häkin.
Muutama viikko sitten suuntasimme siis Espooseen hakemaan häkkiä.
Häkki saatiin kyytiin, vaikka se kasattuna täyttääkin farmarimme takaosan melko hyvin :D.
Häkki oli verkotettu pienisilmäisllä verkolla päältä, koska siinä on asustellut rottatyttölauma. Tämä lienee hyvä asia, ettei pieni fretinviikari pääse livahtamaan melko isoista häkin pinnaväleistä. Nuo verkot ovat sen verran rumat, että otan ne taatusti heti pois, kun fretti kotiutuu ja kasvaa sen verran, ettei ole vaaraa sen mahtumisesta pinnojen läpi.

Häkki saatiin kotiin ja seuraavana päivänä alkoi armoton kuuraaminen että saatiin kaikki pinttynyt rotanpissa irti :D. Tiesin ostaessa, että häkki ei ole ihan priimakunnossa, kun se ei mahtunut myyjän asunnon kylpyhuoneeseen niin että sen saisi kunnolla pestyä

Teräsvillaa, etikkaa, kuumaa vettä ja kynnet kului.. :D. Ja koko kylpyhuone haisi operaation jälkeen rotanpissalle ja etikalle, mutta saatiinhan se puhtaaksi.

perfect maxin mitat ovat p:80cm L:52cm K:140cm. Eli melko isokokoinen, vaikka fretti arvostaisi korkeutta enemmän pohjapinta-alaa. Mutta eiköhän tämä nukkumapaikkana mene :)

Siinä se nyt nököttää, toistaiseksi keittiön ruokapöydän ja akvaarion välissä :D.
Emme vielä tiedä, onko paikka häkille lopullinen. Luultavasti täysin lopullinen sijoituspaikka häkille ratkeaa vasta kun frettipentu on kotona ja alkaa nähdä kättännössä miten kaikki toimii parhaiten.
Keittiöstä on suora näköyhteys olohuoneeseen jossa itse vietämme suurimman osan aikaa, siksi tätä paikkaa on harkittu.



2 kommenttia:

  1. Meillä on nykyisessä laumassa ainakin yksi, jonka pää ei todennäköisesti kestäisi säännöllistä häkittämistä. Tähän mennessä se on joutunut olemaan meillä häkkiin suljettuna kahtena yönä muuton yhteydessä, ja silloin purukoulustus otti heti monta kuukautta takapakkia, kunnes näätähuone saatiin kuntoon ja arki muutenkin asettumaan. Kyseinen näätä on kyllä muutenkin muita herkempi muutoksille, eli muutto ei myöskään varmasti helpottanut asiaa.

    Muut silloisesta laumasta ottivat pari häkkiyötä yhtä iisisti, kun näyttelyihin ja viikonloppuihin joskus liittyvät aitausyöt. Silloin meillä oli kyllä vasta neljä näätää, joista kaksi oli mummuskoja ja yksi muuten todella rauhallinen.

    Meillä näädillä on normaalisti yksinoloajoiksi käytössä oma huone, mutta junnujenkin kanssa koitetaan aina vähän treenata jumissa oloa, että näyttelyreissut, messut yms. sujuvat helpommin. Samoin kaikissa kyläpaikoissa ei ole välttämättä turvallista pitää näätiä valvomatta irti.

    VastaaPoista
  2. Susanna, Tuo on varmasti totta, että yksilöllisiä eroja on freteissä paljon, miten pää kestää sitä häkissä oloa.
    Meillä on onneksi se tilanne, että fretti joutuu harvoin olemaan päiväsaikaan häkissä, keskimäärin n. 1-2 päivänä viikosta, noin 2-3h kerrallaan, ja sitten yöt. Mutta ei siis tule viettämään esim. 8h työpäivän aikaa häkissä, viitenä päivänä viikossa. Jos fretti pitäisi jättää säännöllisemmin yksin 8h työpäivän ajaksi (=mikäli oma työtilanteen muuttuu), silloin makuuhuoneesta tulisi luultavasti itsestään selvästi meidän ja fretin yhteinen huone.

    VastaaPoista