28.2.2019

Frettikotiin tutustumassa

Fretistä tietoa hakiessa ja muiden blogjea lukiessa, tuli monesta suusta ja tekstistä ilmi se, että lähes kaikki suosittelivat sitä että "jos mahdollista, käy oikeassa frettikodissa katsomassa mitä elämä näätien kanssa on".

Tässä kevättalvella kyselin sitten suomen frettiliiton fb-ryhmässä olisiko meidän suunnalla ketään, jonka luokse pääsisi katsomaan frettejä. Muutamakin ihana ystävällinen ihminen meille vastasi, ja sovimmekin treffit erään pariskunnan kanssa.

Niinpä suuntasimme viime viikon torstaina Hyvinkäälle katsomaan kahta fretturosta.
Heti ovella meitä vastaan vipelsi toinen pojista ja kohta kulmantakaa kurkisteli myös toinen <3. Minua ja miestäni J:tä varoiteltiin, että pojat saattavat pikkuisen näykkiä vieraita ja testata meitä, kuten fretit aika usein toimivat. Mutta hyvin nämä karvakaverit käyttäytyivät, minua ei näykkäisy kuin kerran :D. J:n villasukkaa kiskottiin muutaman kerran :D

Aluksi sylittelimme ja silittelimme kaksikkoa vähän vuorotellen kumpaakin, kunnes fretit totesivat että  nyt riittää ja suuntasivat omiin touhuihinsa.  Me ihmiset jatkoimme juttelua ja monen monta asiaa tulikin keskustelussa ilmi; mm. Ruokinta, ulkoilu, sisäsiisteys, ja paljon muuta. Oli myös kiva nähdä koti, jossa freteillä on oma huone käytössään. Tässä kohden keskusteltiin myös siitä mikä on kriittininen korkeus siihen että fretti pysyy portin sillä puolella jolla pitää :D.

Vaikka olemme frettejä nähneet ennenkin ja niistä jutellut ihmisten kanssa, on kuitenkin ihan eri asia käydä kodissa jossa asuu frettejä. Se avarataa näköulmaa siihen, millaisia sisustusratkaisuja ihmisillä on frettien takia ja niiden kanssa.
Vaikka moni asia (pienten rakojen tilkitseminen ja vaarallisten tavaroiden laittaminen pois ulottuvilta) on tuttua esim. Kesyrottien kanssa vietetystä ajalta, on silti paljon sellaisiakin asioita, joita ei ehkä osaa ottaa huomioon.

Moni miettii myös, haiseeko fretti(kodissa) pahalta?
No, se on suheellista.. Mielestämme esim. Vierailemamme perheen luona ei haissut pahalta, ei missään nimessä. Mutta sitä ei voi kieltää, etteikö se ominaishaju ole kuitenkin tunnistettavissa.
Mutta, täysin samoinhan se on, jos menet koirakotin, siellä haisee koiralta, vaikka omistaja ei sitä enää yleensä itse huomaa.. Samoin jyrsijäkodissa haisee jyrsijältä, vaikka häkit olisi puhdistettu samana päivänä.  Eli ainakaan meidän mielestämme frettikoti ei haise. Toki, sitten on jo tuoksun suhteen eri juttu, jos kotona asuu vaikka 5 tai vaikka 10 frettiä.

Kerroin äidilleni että kävimme frettiperheessä tutustumassa, äitini ensimmäinen kysymys oli "Muuttuiko mielipide nyt, vai vieläkö haluatte fretin?"
Ei, ei se muuttunut, vahvistui vain, kyllä se fretti on meidän juttu <3.

10.3. On Siinan piha & lemmikki:ssä Hämeenlinnassa frettipäivä, esillä frettejä klo 12-15. Tänne tulee varmasti itsekin suunnattua miehen kanssa, taas kerran ihastelemaan ja huokailemaan frettien perään :D. Jollainhan se frettikuume on saatava pysymään aisoissa (=pahenemaan..) kunnes peutu tulee kotiin.

2 kommenttia:

  1. Jos Turussa päin liikutte, meille pääsee halutessaan kokeilemaan, muuttuuko haju paljon, kun kyseessä on kuuden (kesällä toivottavasti taas seitsemän) fretin talous 😁

    VastaaPoista
  2. Susanna, Jos joskus turkuun päin eksymme, mun on ehkä pakko laittaa sulle viestiä ;) (tuun varastamaan ne pitkätukat teiltä :D ). Ja kieltämättä, olisi mukava myös tavata Herra Mihail <3

    VastaaPoista